SEXUALITAT

La sexualitat és un concepte molt ampli. Abasta diferents aspectes: sexe, identitat sexual, rols de gènere, orientació sexual, erotisme, plaer, intimitat i reproducció.

La vivència de la sexualitat influeix de forma important en la salut física i emocional. Gaudir de bona salut implica gaudir d’una bona salut sexual. Què vol dir aquesta frase? Esser capaç de tenir experiències sexuals agradables, segures i lliures (de coerció, discriminació i violència)

El Govern Balear ha posat en marxa un portal web sobre salut sexual on podeu trobar informació que us podrà ser d’utilitat

👇👇

http://www.caib.es/sites/salutsexual/ca/portada-86341/

⚠ A més ofereixen un espai on podeu fer consultes particulars de manera privada

👇👇

http://www.caib.es/sites/salutsexual/ca/fcontacto/contacte/?mcont=98521

SALUT SEXUAL I COVID-19

Tot i que s’està avançant en el procés de vacunació de la COVID-19, s’han de seguir mantenint les mesures de prevenció davant la malaltia, fins que no s’assoleixi la immunitat de grup.

 A continuació trobareu un recull de preguntes i respostes sobre com viure la sexualitat en temps de COVID-19 elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona

👇👇

https://www.aspb.cat/documents/sexe-covid19/

DIVERSITAT SEXUAL I DE GÈNERE

La sexualitat és molt àmplia i variada. L’orientació sexual varia segons la persona. Es tracta que cadascú se senti còmode gaudint de la sexualitat a la seva manera i amb respecte cap a les altres persones. Hi ha tantes sexualitats com persones.

En línies generals es pot dir que el sexe es conforma a partir de les característiques biològiques del cos: fisiològiques, anatòmiques, cromosòmiques i hormonals. Ve determinat pels genitals externs: a cadascú se li assigna en el moment que neix la categoria de dona o d’home. Però… hi ha persones que neixen amb uns genitals externs que no encaixen en aquesta classificació estàndart (home-dona). En aquest cas es parla d‘intersexualitat.

El gènere, per la seva banda, és una construcció social i cultural:masculí/femení. Es defineix com l’assignació de rols i comportaments que cada societat i cultura atribueix a cada sexe. Inclou la forma de vestir, de relacionar-se, d’assumir responsabilitats socials, familiars i professionals. Històricament s’ha mantingut i reforçat la creença que els homes han de tenir expressions i comportaments “masculins” i les dones “femenins”, però no hi ha cap evidència que indiqui que això ha de ser així.
 

📌📌En aquest vídeo s’explica de forma molt clara el concepte de DIVERSITAT SEXUAL a partir de quatre conceptes: SEXE BIOLÒGIC, IDENTITAT SEXUAL, ORIENTACIÓ SEXUAL i EXPRESSIÓ DE GÈNERE

Si voleu aprofundir més sobre aquest tema podeu consultar aquest enllaç: http://www.caib.es/sites/salutsexual/ca/diversitat_sexual_i_de_ganere/

El Mapa de recursos LGTBI+ de les Illes Balears vol contribuir a donar a conèixer els drets i apropar els Serveis a l’abast de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i amb característiques intersexuals (persones intersex) que es troben en el territori de les Illes Balears. Hi podeu accedir des d’aquest enllaç: https://www.caib.es/govern/sac/fitxa.do?codi=3355607&coduo=1426&lang=ca

https://caib.es

SEXE LLIURE I SEGUR

El sexe i la sexualitat s’han de viure amb naturalitat. Per això és important evitar situacions de risc o no desitjades: embarassos no volguts o infeccions de transmissió sexual.

A més, és bàsic el respecte cap a l’altra persona, així com sentir-se còmode amb un/a mateix/a: no s’ha de fer res que no vengui de gust.

Una relació sexual segura és aquella en què es minimitza el risc de patir:

PASTILLA DEL DIA DESPRÉS

El tractament postcoital, també conegut com “la pastilla del dia després”, evita embarassos no desitjats després d’una relació sexual en què no s’han utilitzat mètodes anticonceptius o bé s’han utilitzat de forma incorrecta.

Què és i on aconseguir-la? Al portal de Palmajove.es ho expliquen de forma molt clara:

En aquests moments hi ha dos tractaments possibles d’urgència:

El de les 72 hores: Consisteix en l’administració d’una pastilla amb un component anomenat levonorgestrel administrat en una sola dosi, si no han passat 72 hores des de la relació sexual de risc. Tot i que s’ha demostrat que la seva eficàcia és fins a les 72 hores, la seva eficàcia és del 90% quan es pren dins les 24 hores després de la pràctica de risc, i d’un 85% abans de les 72 hores. Per a aconseguir-la hi ha dues opcions: anar al centre de salut IBSalut corresponent, on la dispensen de forma gratuïta al mateix centre, o comprar-la directament a la farmàcia sense recepta.

El dels 5 dies: Consisteix en l’administració d’una pastilla amb un component anomenat acetat d’ulipristal. S’anomena pastilla dels 5 dies perquè la seva eficàcia pot allargar-se fins a 5 dies després de la relació sexual de risc. Tot i això, igual que al cas anterior, la seva major eficàcia la trobam quan es pren dins les 24 hores després de la pràctica de risc. Aquesta pastilla també es pot comprar a les farmàcies sense recepta.

palmajove.es

⚠⚠ Recorda: PER A QUALSEVOL CONSULTA TAMBÉ POTS CONTACTAR AMB EL CENTRE D’INFORMACIÓ JOVE DE LLUCMAJOR PER WHATSAPP AL 674343311

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s